20 Daagse rondreis over de Molukken

Reizen die Bersama Travel samenstelt zijn iedere keer weer uniek. De reizen zijn namelijk opgesteld volgens uw wensen en behoeften. Om toch een idee te geven wat er mogelijk is hebben we een aantal voorbeeld pakketten samengesteld.

De Molukken vormen een groot eilandenrijk met in het noorden Halmahera tot 1.000 km zuidelijker Tanimbar. Ambon is het meest bekende eiland met de gelijknamige hoofdstad. In het Oosten grenzen de Molukken aan Papua.
Ons reisaanbod beperkt zich nog tot de eilanden Ambon en de aangrenzende Lease eilanden, Seram met haar prachtige natuurreservaat, de Kei eilanden met haar hagelwitte stranden en de Banda eilanden. Vooral Banda is een aanrader, met ongelooflijke onderwatertuinen en historische gebouwen en nootmuskaatperken.

BERSAMA TRAVEL heeft een schitterende tour samengesteld. Tijdens deze 20 daagse reis zult u u de kans om te genieten van al het moois de Molukken u te bieden heeft. U wordt  geconfronteerd met de werkelijk unieke Flora en Fauna en diversiteit die de Molukken te bieden hebben. Deze rondreis is door BERSAMA TRAVEL als volgt ingevuld:

DAG 1: Aankomst in Ambon

Na aankomst transfer naar het hotel in Ambon-stad. Uitrusten en lekker luieren.

DAG 2: Ambon stadtour en Pintu Kota

’s Morgens een city tour door Ambon. Vervolgens naar het dorp Soya Atas, om het oude Raja huis te bezoeken; het huis van de koning/leider van het dorp en de kerk die tegenover het huis staat. Na Soya Atas rijden we verder naar het Siwalima Museum in Taman Makmur. In dit museum is een grote maritieme, etnografische, ecologische en historische collectie te zien. Naast dit museum bezoek aan het Maritiem Museum waar krokodillen te zien zijn en een compleet walvisskelet. Daarna verder naar het dorp Amahusu. Hier kunt u zien hoe de sago productie in zijn werk gaat. Van het bakken tot het eten, u kunt zelf ook de sago proeven die net uit de traditionele oven komt. Voor de lunch nog een korte stop bij het Pintu Kota strand. De lunch wordt genuttigd aan het Namalatu strand in Latuhalat. Hier heeft u de middag vrij om te relaxen en te zwemmen. Eind van de middag keren we terug naar het hotel.

DAG 3: Hitu schiereiland (Hila-Kaitetu)

In de ochtend bezoek aan het Australische Oorlogs Monument in Tantui. Oorspronkelijk was hier het gevangenenkamp van de Nederlandse en Australische soldaten die in de Tweede Wereldoorlog vochten tegen de Japanners. Na deze nu vredige en stille plaats te hebben bezocht gaan we gaat de reis verder naar Hila – Kaitetu om het Fort Amsterdam, de oude kerk uit 1780 en de oude Wapaue moskee uit 1414 te bezoeken. Daarna naar het dorp Rutong staat bekend met het verwerken van palmbladeren o.a. maken van daken. Eind van de middag terug naar het hotel.

DAG 4: Rondje oost Ambon

Na het ontbijt bezoek aan het dorpje Waai. Hier leven ‘heilige alen’ en u ziet hoe de bewoners ze voeren met rauwe eieren. Ook is het mogelijk om de glibberige alen aan te raken en zelfs te knuffelen. Van Waai verder naar het Hunimua strand. Hier kunt u zwemmen en ontspannen. De lunch wordt ook hier genuttigd. Onderweg terug naar het hotel in Ambon, nog een stop bij het Natsepa strand. Hier kunt u de heerlijke gebakken bananen proeven oftewel de ‘pisang goreng’. Ook kunt u de ‘roedjak’ proeven, een pittige fruitsalade met bruine suiker en pinda’s. Aan het einde van de middag keren we terug naar Ambon voor uw bootreis naar Banda.

DAG 5: Ambon – Seram

Vandaag duurt de reis bijna de hele dag, maar er is zoveel te zien langs de weg en op het water dat dat zeker niet vervelend is. Vanaf uw hotel wordt u opgehaald en naar de haven van Tulehu gebracht. Hier stapt u op de boot waar u in de luxe VIP-class zit. Na twee uur varen komt u aan in Amahai. Vanaf hier gaat de reis verder met de auto. Een mooie rit van drie uur door natuur en dorpen brengt u in het dorpje Soleman. Hier start het laatste stuk van de route.. De avond is vrij, u kunt bijkomen van de lange reis.

DAG 6: Seram, Samahai rivier

Vandaag een lange boottocht naar het vissersdorp Sawai om verschillende kleine eilandjes te bezoeken en te varen over de Samahai rivier. Op de route kunt u prachtige exotische vogels en vlinders spotten. Als u geluk heeft laat een zoetwaterkrokodil zich zien. Eind van de middag terug naar het hotel.

DAG 7: Seram, Air Belanda

Vandaag is een rustige dag. Op het programma staat snorkelen en een tocht naar de zoetwaterbron Air Belanda. Snorkelen is een bijzondere ervaring in de omgeving van deze eilanden, ontdek de kleurrijke onderwaterwereld met haar exotische koralen en vissen. Daarna naar de zoetwaterbron. De rest van de dag is vrij te besteden.

DAG 8:  Seram via Ambon naar Banda

Op deze laatste dag Seram keert u terug naar Ambon. Op Ambon brengt uw chauffeur u naar Ambon stad, waar later de Pelni zal afmeren voor uw tocht naar Banda. Normaliter vertrekt u om 8 uur in de avond met de grote Pelni boot naar Banda. U verblijft in een eerste- of tweede klas hut. Zeer vroeg in de ochtend arriveert u in de baai van Banda. Er is een kruier aanwezig om uw bagage naar en van uw hut te brengen.

DAG 9: Banda citytour

Het kleine eiland leent zich bij uitstek voor een wandelexcursie. In circa drie uur krijgt u al veel te zien van de cultuur en historie van Banda. U wordt opgehaald door uw gids en begint met een bezoek aan de vismarkt. U bezoekt daarna het gerestaureerde fort Belgica met prachtig overzicht over de Baai van Banda en daarna de restanten van fort Nassau. Het Hatta huis is ingericht als klein museumpje. In de koloniale periode werden de medeoprichters van de Republiek Indonesië, Hatta en Syahrir door Nederland verbannen naar Banda. Hatta bracht hier zijn tijd door met lesgeven aan de lokale jeugd. Het VOC of Jan Pieterszoon Coenmuseum laat in alle eenvoud zien hoe Coen heeft huisgehouden op de Banda eilanden. Het oude kerkje wordt nog steeds gebruikt en verkeert in goede staat.

DAG 10: Banda Besar (Pulau Lontar)

Per longboat vaart u in een half uur naar het eiland Pulau Lontar, beter bekend als Banda Besar. Dit eiland staat vooral bekend om de perkeniers die hier hun nootmuskaat en foelie verbouwen Hier ziet u de voormalige perken van de familie van den Broeke en maakt u een wandeling via het Fort Hollandia naar de grafsteen van Nona Lantsuese.

DAG 11: Pulau Api, de vulkaan

Per longboat vaart u vroeg in de ochtend naar de zuidkant van dit vulkaaneiland om rond 05.30 uur de twee uur durende klim naar de top te maken. Op de top heeft u een prachtig uitzicht en kunt u genieten van de zonsopkomst. Na een rustpauze gaat u weer terug naar beneden en wordt u naar uw hotel gebracht.

NB: deze excursie vereist dat u goed ter been bent en over een redelijke conditie beschikt!

DAG 12: Banda

De Banda eilanden herbergen tientallen prachtige snorkel- en duiklocaties met kleurrijk koraal en veel verschillende vissen. Een heerlijk dagje snorkelen en lekker uitrusten op een wit strandje is een absolute aanrader. Met verse vis van het vuurtje is de lunch niet te versmaden! Duiken is ook mogelijk, tegen een meerprijs.

DAG 13: Banda-Ambon (per boot)

Terugvaart van Banda naar Ambon. Vertrektijden (met zeer groot voorbehoud): Banda-Ambon vertrek 06:00, aankomst ca 14:00 U wordt aan boord geholpen met uw bagage door de kruier en verblijft weer in de First class hut die wij voor u hebben gereserveerd. Bij aankomst in Ambon staat een kruier weer klaar en wordt u naar het hotel gebracht.

DAG 14: Ambon-Saparua

’s Morgens rijdt u naar Hurnala om de boot van 09.00 uur naar Haria op het eiland Saparua te halen. Per minibus wordt u naar het hotel in Saparua gebracht. Vervolgens maakt u een tour naar het Duurstede Fort en aangrenzende museum. Lunch kunt u nuttigen op het strand van Duurstede. Vervolgens kunt u een wandeling door Saparua maken.

DAG 15: Saparua tour

Vandaag eerst een wandeling over de drukke markt. Daarna naar het pottenbakkersdorpje Ouw, hier krijgt u een demonstratie van het traditionele pottenbakken. Onderweg passeert u het dorpje Booi, wat op een bergtop ligt. Na de lunch gaat u verder naar het dorp Mahu. Hier maakt u een wandeling door de sago bossen. Sago is een zetmeelproduct dat uit het merg van verschillende plant/boomsoorten komt. Dit hele proces wordt gedemonstreerd. U sluit de dag af met nog 2 andere dorpjes, Itawaka en Noloth. Hier kunt u zelf rustig rondkijken en de cultuur ontdekken. Eind van de middag terug naar het hotel in Saparua.

DAG 16: Saparua – Ambon

Na een vroeg en karig ontbijt wordt u per minibus naar de haven gebracht. Vervolgens vaart u terug met de fastboat naar de Hurnala werf in Tulehu en om terug naar het hotel te gaan. De rest van de dag is vrij te besteden.

DAG 17, 18 en 19: Ambon

Deze dagen staat er niets op het programma. U kunt nog inkopen doen in Ambon stad of lekker relaxen aan het zwembad.

DAG 20: Vertrek Ambon

Op de afgesproken tijd haalt uw chauffeur u op voor de transfer naar vliegveld voor de volgende bestemming.

Over Bersama Travel

 Flexibel en voordelig reizen door Zuidoost Azië en Zuid Korea waarbij een hoge mate van “maatwerk” gerealiseerd kan worden met de zekerheid van transport en logies. Voor bijna elk budget hebben wij een oplossing.

Volg Bersama Travel op social media

BERSAMA TRAVEL

Buigeind 9, 5685 DN Best

M. 06 82 32 81 08
E-mail: info@bersama.nl