Sumatra

Sumatra is het vijf na grootste eiland ter wereld en het één na grootste eiland van Indonesië. Het eiland bestaat voor een deel nog uit tropisch regenwoud waar onder ander Orang oetans, de Sumatraanse tijgers, Olifanten en Tapirs voorkomen. Bekende bezienswaardigheden op Sumatra zijn onder andere: orang oetan en olifant reservaten, het Toba meer, de steden Medan, Bukitinggi en Palembang.

Algemeen Sumatra

Sumatra is een belangrijke toeristische bestemming van Indonesië. Het eiland heeft zonnige stranden, een rijke flora en fauna. Er zijn tropische regenwouden en als je van wilde dieren houdt dan is Sumatra is de ideale plek voor je. Trekking is een andere optie die je kunt kiezen. Sumatra trekt minder toeristen dan haar buren, Java en Bali. Dus als je op zoek bent naar een rustige vakantie weg van de drukte vervolgens dan is Sumatra een perfecte keuze.

Medan is de hoofdstad van Sumatra en een ideale toegangspoort voor diegenen die het eiland willen verkennen. De architectuur van de stad vertoont een sterke Nederlandse invloed. Enkele van de meer bekende attracties in de stad zijn Istana Maimoen, Masjid Raya, het gebouw van de bank van Indonesië, het gerechtshof, het Bukit Barisan Militair Museum en het Museum van Noord-Sumatra.

Het Tobameer ligt op een hoogte van ongeveer 1000 meter boven de zeespiegel, dit pittoreske meer (een groot kratermeer ontstaan na de eruptie van een supervulkaan 75.000 jaar geleden) ligt op een afstand van 175 km van Medan. In het meer ligt het dichtbevolkte eiland Samsoir en er zijn tabak, rubber en palmolieplantages.

De prachtige stad Berastagi ligt in de hooglanden van Karo ongeveer 70 km van Medan. De stad wordt gedomineerd door twee vulkanen de Gunung Sinabung en Gunung Sibayak. Er zijn tal van wandelmogelijkheden en mogelijkheden om wilde dieren te spotten in Berastagi. De stad is bekend om haar fruit, groenten en bloemen.

Landschap

De langste as van het eiland loopt ruwweg van het noordwesten naar het zuidoosten en kruist de equator (of evenaar) ongeveer in het midden. De binnenlanden van het eiland worden gedomineerd door twee geografische regio’s: het Barisangebergte in het westen en moerasvlakten in het oosten. Het eiland bestaat voor ongeveer de helft uit tropisch regenwoud.
Ten zuidoosten van Sumatra ligt, gescheiden door de Straat Soenda, het eiland Java. Ten noorden ligt het Maleisisch schiereiland, gescheiden van Sumatra door de Straat van Malakka. Ten oosten ligt Kalimantan (het Indonesische deel van Borneo), aan de overkant van de Straat Karimata.

Klimaat

Sumatra ligt op de evenaar, zodat het klimaat erg warm is. In het algemeen is de temperatuur tussen de 26 en 28 graden Celsius. Sumatra heeft een tropisch regenklimaat, vooral in de maanden april, mei en juni is het ook langs de kust erg warm. De gemiddelde regenval is hoog van 2,43 meter in het oosten tot 3,12 meter in het westen vooral in de hooglanden van de Minangkabau.

Flora en Fauna

Sumatra bestaat voor ongeveer de helft nog uit tropisch regenwoud. Sumatra heeft met Flores en Sulawesi de meest unieke Flora en Fauna van Indonesië. Er komen hier zeer veel tropische gewassen voort met als bekendste de Rafflesia arnoldii, de grootste bloem ter wereld.
De dierenwereld is ook nog divers alhoewel deze, net zoals de rest van tropisch regenwoud, ernstig bedreigd wordt door illegale houtkap, bosbranden ed. Sumatra is samen met Kalimantan het eiland in Indonesië waar de Orang-Oetan voort komt. Maar het is ook het eiland waar onder andere de Sumatraanse Tijger, de Sumatraanse Olifant, de Tapir en de Sumatraanse Neushoorn leven.

Bevolking

Sumatra is niet erg dichtbevolkt (ruim 50 miljoen inwoners) in een gebied ter grootte van Duitsland. De dichtstbevolkte regio’s zijn het grootste deel van Noord-Sumatra en de centrale hooglanden van West-Sumatra. De grootste urbane centra zijn Medan en Palembang. De bevolking is grotendeels Maleis, De hooglanden in Noord-Sumatra worden bewoond door de Batak en de meest noordelijke kust door Acehers. In de stedelijke centra vind men ook minderheden van etnische Chinezen.

Over Bersama Travel

Flexibel en voordelig reizen door Zuidoost-Azië en Zuid Korea waarbij een hoge mate van “maatwerk” gerealiseerd kan worden met de zekerheid van transport en logies. Voor bijna elk budget hebben wij een oplossing.

 

 

Volg Bersama Travel op social media

Buigeind 9, 5685 DN Best
M. 06 82 32 81 08
E-mail: info@bersama.nl