19 Daagse rondreis over Kalimantan

Reizen die Bersama Travel samenstelt zijn iedere keer weer uniek. De reizen zijn namelijk opgesteld volgens uw wensen en behoeften. Om toch een idee te geven wat er mogelijk is hebben we een aantal voorbeeld pakketten samengesteld.

Kalimantan is het grootste eiland van Indonesië. Kalimantan is twee derde van het eiland Borneo het andere deel wordt gevormd door Maleisisch Borneo en Brunei. Kalimantan staat bekend om zijn schitterende natuur met zijn grote diversiteit aan diersoorten. 

BERSAMA TRAVEL heeft een schitterende tour samengesteld. Tijdens deze 19 daagse reis zult u u de kans om te genieten van al het moois Kamilamtan u te bieden heeft. U wordt  geconfronteerd met de werkelijk unieke Flora en Fauna en diversiteit van Kalimantan.
Deze rondreis is door BERSAMA TRAVEL als volgt ingevuld:

DAG 1: Banjarmasin – Pandak Daun – Loksado

Na het ontbijt staat de chauffeur klaar voor de rit naar Pandak Daun. Dit moerasdorp staat bekend om de waterbuffels die na het werk terugzwemmen naar de stal. Eerst genieten van de mooie zonsondergang over het moeras en dan door naar Loksado.

DAG 2: Loksado – Meratus regenwoud trekking

Na het ontbijt naar het regenwoud waar gestart wordt met de jungletrekking naar de Dayakdorpjes. Het wordt een mooie tocht over hangbruggetjes, riviertjes en heuvels met mooi uitzicht. In de namiddag via een andere route terug naar Loksado voor de overnachting.

DAG 3: Loksado – Wildwatervaren – Banjarmasin

Na het ontbijt wordt met een bamboevlot de rivier Amandit stroomafwaarts gevolgd. De vaart gaat dwars door het regenwoud, met hele mooie flora en fauna, naar Muara Hariang, waar de auto wacht voor de rit naar Banjarmasin.

DAG 4: Banjarmasin Drijvende markt – Balikpapan

Heel vroeg in de ochtend en bezoek aan de “Floating Market” van Banjarmasin. Een interessant kijkje op de levenswijze van de bevolking. Daarna terug naar het hotel voor het ontbijt met daarna een stadstour met bezoeken aan lokale markten en de grote Sabilal Muhtadin Moskee. Lunch tijdens de tour. In de late middag naar het vliegveld voor de vlucht naar Balikpapan.

DAG 5: Balikpapan – Samarinda – Mahakam.

Eerst rustig ontbijten en relaxen tot aan vertrek naar Loa Janan waar de “Houseboat” wacht voor spannende avonturen op de Mahakam rivier. Maaltijden en overnachting op de boot.

DAG 6: Muara Muntai, Mancong, Tanjung Isuy, Melak.

Eerst een kort bezoek aan Muara Muntai dat is gebouwd op houten palen en dan met een gemotoriseerde kano over het Jempang meer naar Mancong. Tijdens de tocht een mooi zicht op het regenwoud, het dierenleven en de grote verscheidenheid van vogels. Bij aankomst in Mancong een begroetingsceremonie van de Dayak stam Benua. Een van de oudste Longhouses is hier te vinden. In de late namiddag terug naar de boot voor overnachting en maaltijd. De boot vaart verder naar Melak.

DAG 7: Melak, Eheng, Ombau Asa

Bij aankomst in Melak met de auto, door het prachtige hoogland, naar Eheng naar het longhouse van de Dayak Tunjung. Daarna een bezoek aan Kersik Luway, met enig geluk is de befaamde zwarte orchidee te bewonderen. In de namiddag naar de Ombau Asa waterval. Een uitstekende plek om lekker te zwemmen. Daarna terug naar Melak waar de boot wacht om stroomafwaarts naar Muara Pahu te varen.

DAG 8: Muara Pahu, Kadang Pahu rivier, Mount Bayan, Terbisak

Bij aankomst in Muara Pahu overstappen naar een motorkano voor de meer dan 1 uur durende tocht naar Mount Bayan voor een bezoek aan het Terbisak een Dayak dorp bewoond door de Benau Dayak stam die met honderden in het grote algemene huis leven. Hun tradities zijn de droge rijstvelden en jachtmethoden. Daarna met de kano stroomafwaarts langs de dichtbegroeide oevers voor een unieke kijk op de otters, proboscis apen en de vele vogels. Bij de vaart naar de delta van de Belowan rivier (zwart water moerasland) is het mogelijk om de zoetwaterdolfijnen tegen te komen in de botsende stromen van de Kedang rivier en de Bolowan rivier. Laat in de middag terug naar de boot en stroomafwaarts naar Tenggarong.

DAG 9: Tenggarong, Pampang, Evenaar, Sangatta

Vroeg in de morgen stroomafwaarts naar Tenggarong. Bij aankomst een bezoek aan het voormalige paleis van de Sultan Kutai Kartanegara. Een grote collectie van trofeeën; keramiek en Dayak kunst. Daarna met de auto naar het Sangatta dorp met onderweg een bezoek aan het Pampang Kenyah Dayak dorp. Dit dorp staat bekend om hun kunstuitingen met invloeden van Chinese en Dong Son volkeren. Langoorvrouwen en tattoos zijn hier te bewonderen als een van de laatste culturen van de Dayaks. Lunch in een lokaal restaurant. In de middag verder naar Sangatta waar onderweg de evenaar wordt gepasseerd. Lunch en diner in lokaal restaurant.

DAG 10: Sangatta, Kutai Nationaal Park.

Vroeg in de morgen met de motorkano over de Sangatta stroomopwaarts naar het hart van het Kutai Nationaal Park. Aankomst bij het provisorische Orang Oetan research station. Hier wordt de bagage achtergelaten en wordt er verder in het oerwoud gelopen voor de wilde Orang Oetan en ander fauna. In de middag terug naar het station voor de lunch daarna een trektocht naar ander wildleven en de schoonheid van het oerwoud in al zijn facetten.

DAG 11: Kutai reserve, Delta Sangatta rivier

Na een vroeg ontbijt met de motorkano naar het mangrove woud in de delta van de Sangatta rivier om de “Langneusapen”, krokodillen, diverse soorten vogels en ander wild te spotten. Daarna terug naar Sanggata voor de lunch en dan naar Samarinda voor diner en overnachting.

DAG 12: Samarinda, Balikpapan, Tarakan

Na het ontbijt relaxen tot aan vertrek naar het vliegveld voor de vlucht naar Tarakan. Bij aankomst de transfer naar het hotel Lunch in lokaal restaurant. In de namiddag een stadtour met een bezoek aan het mangrove stadpark bevolkt met ontelbare apen. Tevens een keur van orchideeën. Eventueel een bezoek aan WWII-oorlogsmonumenten. Diner in lokaal restaurant.

DAG 13: Tarakan, Malinau, Desa Setulang

Na het ontbijt naar de haven voor een boottocht per speedboot naar Malinau. De tocht duurt +/- 3 uur. Onderweg, bij enig geluk, zicht op de zoetwaterdolfijnen en langneus apen in de delta van de Sesayap rivier. Bij aankomst in Malinau wordt de trip met een motorkano vervolgt naar Desa Setulang, mits de waterstand hoog genoeg is. Anders wordt de tocht vervolgd met een auto. Bij aankomst een korte impressie van het dorp. Overnachting in een Lodge of bij de bevolking. Maaltijden worden onderweg genoten.

DAG 14 en 15: Desa Setulang, Oerwoud trekking

Twee volle dagen trekken in het oerwoud om de neushoornvogel en ijsvogels te bewonderen, maar eerst voor vertrek het dagelijks leven van de Dayaks aanschouwen. Bovenop de heuvels een prachtig uitzicht over het omringende oerwoud. Overnachtingen in een junglekampement of lokaal huisje.

DAG 16: Desa Setulang, Malinau, Tarakan

Na het vroege ontbijt wordt de tocht met een motorkano stroomafwaarts te volgen richting Malinau. Daarna door naar Tarakan om de resterende dagen te rusten en in een hotel te slapen. Lunch en diner worden onderweg genuttigd.

DAG 17 en 19: Tarakan

Lekker uitrusten en evt. naar het naburige strand om wat kleur op te halen.

DAG 19: Vertrek Tarakan

Op de afgesproken tijd haalt uw chauffeur u op voor de transfer naar vliegveld voor de volgende bestemming.

Over Bersama Travel

 Flexibel en voordelig reizen door Zuidoost Azië en Zuid Korea waarbij een hoge mate van “maatwerk” gerealiseerd kan worden met de zekerheid van transport en logies. Voor bijna elk budget hebben wij een oplossing.

Volg Bersama Travel op social media

Bersama Travel

Buigeind 9, 5685 DN Best

M. 06 82 32 81 08
E-mail: info@bersama.nl