Java

 

Java is ruim 3 keer zo groot als Nederland (ongeveer 130.000 km2) en heeft ruim 150 miljoen inwoners. Java is het belangrijkste eiland van Indonesië met de hoofdstad Jakarta als kloppend middelpunt. Op Java zijn talloze interessante toeristische attracties te vinden zoals de Borubudur, de Prambanan, steden als Jakarta, Yogjakarta, Bandung, Surabaya etc. Bersama Travel heeft een aantal standaard reizen over Java beschikbaar maar kan u ook helpen bij het samenstellen van uw droomreis naar Java volgens het door u gewenste schema. 

Java

Java is een eiland in de Republiek Indonesië. Het eiland is 132.000 km² groot (ruim drie keer zo groot als Nederland) en heeft meer dan 150 miljoen inwoners. Daarmee is het het dichtstbevolkte eiland van Indonesië met gemiddeld 1121 mensen per vierkante kilometer.

De hoofdstad en tevens residentie van Indonesië, Jakarta, ligt op de noordwestkust van Java. Jakarta met de voorsteden wordt gewoonlijk Jabodetabek genoemd, een acroniem voor Jakarta – Bogor – Depok – Tangerang – Bekasi. Deze grootstedelijke regio met een totale oppervlakte van 6400 km² (ongeveer even groot als Noord-Brabant en Nederlands Limburg tezamen), heeft een bevolking van ongeveer 32 miljoen. Jakarta-stad (met een oppervlakte van 664,32 km²) zelf heeft een bevolkingsaantal van ruim 10 miljoen.

Op Java liggen 45 actieve vulkanen waaronder de Bromo en de Merapi.

Landschap

Het landschap is zeer divers. Er is een vulkanische bergketen waarvan slechts een handvol van de 30 nog werkende vulkanen te bezichtigen zijn. Kenmerkend voor Java zijn de sawa’s of rijstvelden. De meeste rivieren op Java stromen naar het noorden en monden uit in de Java Zee. De rivieren op Java zijn relatief lang. De Solo-rivier ontspringt op Midden-Java, vlak bij de zuidkust van het eiland, en kronkelt over een afstand van ongeveer 600 km voordat ze bij Surabaya in de Java Zee uitmondt.

Klimaat

Het klimaat in Java is (sub)tropisch, met gemiddeld tussen de 22 en 30graden Celsius. In het algemeen kan men zeggen dat het van oktober tot mei in Java de natte moessontijd is. In de namiddag regent het dan vaak enkele uren zeer plaatselijk, waardoor alles weer opfrist en de temperatuur iets daalt. De meeste regen valt in januari en februari. De droge tijd is van mei tot oktober.

Flora en Fauna

Op Java is er nog maar ongeveer 10% van de oorspronkelijke vegetatie te vinden. Bijna alle laaglandregenwouden zijn verdwenen. Het grootste deel van de huidige bossen bestaat uit teakbossen, die zijn aangelegd vanwege de houthandel. In het nationale park Gunung Gede Pangrango vinden we boven de boomgrens de laatste resten van de Javaanse bergflora.
Het dierenleven is in Java nog vrij gevarieerd. Kenmerkend voor Java is de waterbuffel (Karbouw) die gebruikt wordt in de landbouw. Wel hebben een aantal diersoorten het moeilijk, de éénhoornige Javaanse neushoorn komt alleen nog voor in het reservaat Ujung Kulon in West-Java en de Javaanse tijger is zo goed als zeker uitgestorven. Wel zijn er dwergherten (Kantjil), luipaarden, apen en panters in de vrije natuur.

Bevolking

Java heeft meer dan 150 miljoen inwoners. Daarmee is het het dichtstbevolkte eiland van Indonesië met gemiddeld 1121 mensen per vierkante kilometer.
De Javanen zelf vormen ongeveer tweederde van de totale bevolking en bewonen de vruchtbare vlaktes van Midden- en Oost-Java, evenals een groot deel van de noordkust. In de hoger gelegen delen van West-Java bestaat de bevolking hoofdzakelijk uit islamitische Soendanezen, op het eiland Madoera en de tegenoverliggende delen van Oost-Java wonen veel Madoerezen. In het uiterste westen leven de Badui en in het uiterste oosten de Tenggerezen. In de grote havensteden langs de noordkust hebben zich veel Arabieren, Chinezen en Europeanen gevestigd.

 

Over Bersama Travel

Flexibel en voordelig reizen door Zuidoost Azië en Zuid Korea waarbij een hoge mate van “maatwerk” gerealiseerd kan worden met de zekerheid van transport en logies. Voor bijna elk budget hebben wij een oplossing.

Volg Bersama Travel op social media

Vestiging Uden

Bosveld 303, 5403 AJ Uden

Vestiging Best

Buigeind 9, 5685 DN Best
T.  04 13 25 60 87
M. 06 82 32 81 08
E-mail: info@bersama.nl